Sobota 20 kwietnia 2024

SEO

Jest to skrót od angielskiego zwrotu search engine optimization, czyli osoby która zajmuje się optymalizacją witryny oraz jej otoczenia w taki sposób aby sama strona była korzystniej widziana przez wyszukiwarki.

SEO - Pozycjonowanie

Optymalizacja witryn internetowych ma początki związane ściśle z powstaniem wyszukiwarek. Gdy powstały wyszukiwarki które katalogowały i umieszczały w odpowiedniej kolejności witryny internetowe na liście, powstała naturalna potrzeba manipulacji prezentowanych wyników. Pierwsze modyfikacje strony były proste gdyż algorytmy wyszukiwarek były mało skomplikowane i proste do zmanipulowania. Jednak ten stan rzeczy nie mógł długo trwać, wraz ze wzrostem typowego SPAM-u w wyszukiwarkach, powstała potrzeba walki z takimi zjawiskami. Na skutek spadku jakości otrzymywanych wyników wyszukań istniała realna groźba utraty użytkowników korzystających z platformy. Dlatego wraz z upływem lat wiedza producentów wyszukiwarek stale się rozwijała a wraz z nią powstawały nowe definicje określające konkretne elementy strony WWW oraz ich ważność dla całej witryny. Po wybraniu najważniejszych czynników i przydzieleniu im wag oraz procentowego ujęcia jako wynik szczątkowy składający się na całość, tworzy on algorytm dzięki któremu wyszukiwarka z milionów witryn potrafi złożyć przejrzysty wynik wyszukiwania i pokazać najbardziej trafne odpowiedzi.

Pozycjonowanie

Jest to Polski odpowiednik skrótu SEO, w praktyce oznacza to samo tylko samo słowo określa konkretną czynność. SEO z definicji ogarnia cała tematykę która jest związana z wpływaniem na wyniki wyszukiwarek. Pozycjonowanie zaś jest jedynie jednym z elementów całego procesu który składa się na uzyskanie pierwszych pozycji w wynikach wyszukiwania.

Podsumowując, SEO to szereg czynności które należy wykonać względem strony internetowej oraz jej najbliższego otoczenia (witryny które linkują do strony pozycjonowanej), aby uzyskać pożądany wynik czyli odnotować swój adres w pierwszej dziesiątce wyników na interesującą nas frazę. Jest to cel każdej pracy osoby zajmującej się pozycjonowaniem. Ważne jest też aby metody użyte do osiągnięcia celu gwarantowały długotrwały skutek.

W następnych publikacjach będziemy chcieli potwierdzić naszą wiedzę i postaramy się rzeczowo opisać każdy z elementów który wpływa na pozycję witryny w wyszukiwarkach. Nasza wiedza opiera się na latach doświadczenia oraz stałej obserwacji kolejnych zmian oraz kierunku w jakim zmierzają algorytmy wyszukiwarek. Nasze metody zostały tak opracowane, by raz wykonana praca procentowała pozytywnie na pozycję strony w wynikach wyszukiwarki przez długie lata. Tylko tak wykonana praca ma swoją wartość dla zlecającego. Nasze publikacje mają na celu pogłębienie wiedzy osób zlecających prace nad pozycjonowaniem, tak aby wiedziały jakie faktycznie należy wykonać czynności aby strona znajdowała się wysoko w wyszukiwarkach.