Środa 24 kwietnia 2024

Unikalne IP

W świecie osób zajmujących się optymalizacją i pozycjonowaniem stron internetowych istnieje opinia, która głosi że najlepiej jest stosować unikalne adresy IP dla każdej swojej strony. Czy jednak osoby ten maj racje ?

Adres IP

Jest to zbiór liczb z przedziału pomiędzy 0 a 255, kombinacja czterech członów z takich bloków liczbowych tworzy pełny adres IP który docelowo może wyglądać tak 129.161.30.254 . Ciąg tych cyfr wskazuje adres serwera na którym zgromadzone są pliki odpowiadające za wizualizację danej strony internetowej. Jako że adres IP mógłby być dla większości ludzi trudny do zapamiętania, zdecydowano się na nazwy domen które złożone są w głównej części z liter tworzących skróty od pełnych nazw lub po prostu wyrazy zbliżone tematycznie do zawartości strony. Wpisując w polu adresu w wyszukiwarce internetowej nazwę domeny i naciskając klawisz z klawiatury o nazwie Enter, uruchamiamy procedurę w której wysyłane jest zapytanie do serwerów DNS, to właśnie te maszyny tłumaczą ciąg znaków składających się na nazwę domeny na adres IP w celu pobrania plików które odpowiadają za wizualizację strony internetowej.

Czy każda strona potrzebuje unikalnego adresu IP ?

To właśnie to pytanie a raczej pewne odpowiedzi na nie jest kością niezgody w środowisku osób które zajmują się pozycjonowaniem i optymalizacją stron WWW. Bardzo dużo osób uważa że każda strona powinna znajdować się na unikalnym adresie przydzielonym tylko tej jednej domenie. Jednak w rzeczywistości istnieją takie wielkie serwerownie jak Home czy Nazwa które gromadzą dziesiątki a nawet setki domen na jednym adresie IP. Firmy te udostępniają usługę hostingu czyli współdzielenie zasobów jednej mocnej maszyny dla wielu tysięcy klientów. Identycznie jest z usługami sklepów w ofercie SaaS czyli w przypadku gdy firma dostarczająca oprogramowanie sklepu wraz z hostingiem na ich maszynach. Oczywiście można wykupić osobny i tym samym indywidualny adres IP dla swojej strony ale oczywiście wiąże się to z kosztami.

Na pewno szukając ofert hostingu spotkałeś się z pojęciem SEO Host. Jest to podobna usługa jak współdzielenie zasobów jednego serwera dla wielu klientów z tym że do usługi dodawana jest pula na ten przykład 50 lub 100 adresów IP do wykorzystania. Panel takiej usługi hostingowej umożliwia podczepienie osobnego adresu IP dla każdej z domen. Jednak nie należy zapominać że na tych samych adresach IP jednocześnie są również umieszczone strony innych klientów. Czyli i w tym przypadku zachodzi współdzielenie adresów IP

Odpowiadając na pytanie zawarte na początku tego bloku wypowiedzi, nie należy przykładać szczególnej uwagi do uzyskania unikalnego adresu IP dla każdej swojej strony. Witryny znajdujące się w liczbach setek lub nawet tysięcy sztuk na tym samym adresie IP również łatwo można pozycjonować.

Czy są odstępstwa od tej reguły ?

Oczywiście, jak w każdym temacie tak i przy pozycjonowaniu zachodzą niuanse na które należy zwrócić uwagę. Jeśli na jednym adresie IP wraz z naszą stroną znajdują się domeny na których gromadzony jest tak zwany SPAM mający na celu zaśmiecać wyszukiwarki i wpływać na ich algorytm to możemy spodziewać się kary za złe sąsiedztwo. Wyszukiwarki sprawdzają adresy IP oraz dane pochodzące z WhoIs, jeśli wykryją że właściciel kilku stron uprawia SPAM-owanie internetu w celu wpłynięcia sztucznie na wyniki wyszukiwania może zostać obłożony obniżeniem wartości witryn które do niego należą. Wyszukiwarki sprawdzają do kogo należą dane adresy WWW właśnie po danych pochodzących z WhoIs ogólnego rejestru właścicieli domen. Kara dla SPAM-era może dotyczyć stron znajdujących się na tym samym adresie IP (bardzo rzadki przypadek), lub w większości przypadków zostanie nałożona na wszystkie adresy WWW należące do tej konkretnej osoby, firmy lub organizacji.

Kto powinien zadbać o unikalne IP ?

Zgłębiając problem wydaje mi się że unikalnym adresem IP mogą być zainteresowani głównie właściciele dużych firmowych lub instytucjonalnych stron internetowych. Muszą oni dbać o renomę oraz własne pozycje dlatego ponoszą wydatki na własne serwery z unikalnymi adresami IP. Daje to spokój o sąsiedztwo innych stron które mogłyby być bez ich wiedzy umieszczone na tym samym adresie IP.

Podsumowanie

Korzystanie z współdzielonych adresów IP jest jak najbardziej naturalne i wyszukiwarki nie mają z tym problemu. Jedyne konsekwencje ujemne jakie możemy obserwować to kary za złe sąsiedztwo lub posiadanie stron z dużą ilością SPAM-u lub treści zdublowanej. Tylko osoby które tworzą zaplecza pod pozycjonowanie starają się aby każda z ich witryn znajdowała się na innym adresie IP, uważają że w ten sposób utrudniają wykrycie zakazanych praktyk tworzenia stron specjalnie pod kontem wpływania sztucznego na wyniki zwracane przez wyszukiwarki. Jest to o tyle błędne rozumowanie gdyż większość domen znajdujących się na różnych adresach IP i tak jest zarejestrowanych na jedną osobę, firmę lub organizację.