Sobota 27 kwietnia 2024

Podstawowe błędy na stronach

Przeprowadzając liczne audyty SEO na stronach kontrahentów zauważyliśmy jedną prawidłowość. Praktycznie nikt nie przejmuje się czystością kodu i poprawianiem podstawowych błędów HTML w kodzie strony. A jest to poważna sprawa.

Czy przejmujesz się błędami w kodzie HTML ?

Większość właścicieli stron internetowych zagląda na stronę jedynie od strony wizualnej czyli wywołując adres strony w przeglądarce internetowej. Powszechność skryptów typu CMS (Systemy do zarządzania treścią i ustawieniami strony dla osób nie znających HTML/CSS/PHP), sprawiła że dziś prowadzić witrynę internetową może praktycznie każda osoba.Jednak wraz z upowszechnieniem się automatycznych skryptów zazarzą dzania stronami WWW, wzrosła ignorancja w kwestii czystości kodu strony. Coraz bardziej powszechne jest podejście na zasadzie„Jeśli się wyświetla i działa to znaczy że jest ok”. Niniejszy wywód został wyprowadzony po przeanalizowaniu ponad 4000audytów SEO stron internetowych.

Czym jest audyt SEO ?

Profesjonalny audyt SEO strony internetowej to kompleksowa usługa przeprowadzenia badania na wszystkich podstronach witryny w każdym podkatalogu. Większość narzędzi internetowych dostępnych za darmo, analizuje z reguły stronę główną. Jest to też pokłosie używania CMS-ów,niektórzy projektanci narzędzi internetowych są już tak przesiąknięci skryptami typu WordPress, że wychodzą z założenia iż sprawdzenie strony głównej doprowadzi do poprawienia kodu nawet na podstronach. Jednak to nie jest do końca prawda. Błędy w składni HTML i CSS jesteśmy w ten sposób poprawić w skryptach CMS. Jednak prawdziwy audyt SEO, sprawdza znacznie więcej czynników budowy strony internetowej. I w tym aspekcie należy przeprowadzić badanie każdej podstrony, aby audyt SEO był prawdziwym badaniem wykonania witryny.

Co powoduje najwięcej błędów ?

Największym przyrostem błędów cechuje się gapiostwo lub brak kultury pisania kodu HTML. Chodzi tutaj zazwyczaj o podstawowe błędy, takie które nie wpływają na wyświetlanie się strony internetowej w negatywny sposób. Często brakuje opisu atrybutu ALT przy znaczniku IMG odpowiedzialnym za wyświetlanie obrazów. Dodanie samego obrazu jest fajne wizualnie dla internautów, jednak pomijanie wypełnienia atrybutu ALT jest zaliczane jako błąd. Tak samo brak spacji i slesza (/) w znaczniku BR służącym do łamania linii. Bardzo dużo programistów daruje sobie te dwa uderzenia w klawiaturę, bo strona i tak się wyświetla.Owszem, przeglądarka internetowa nadpisze ten błąd w locie, jednak roboty sieciowe odnotowują kolejny punkt na minus strony internetowej. Ten sam problem tyczy się komentarzy wewnątrz skryptów czy też kodu strony. Wielu programistów używa zbyt wielu myślników w znaczniku otwierającym oraz zamykającym. Jest to pokierowane lepszą widocznością. Jednak według zasad W3C, można użyć jedynie dwóch myślników w znacznikach otwierających oraz zamykających komentarze w kodzie strony.

Suma wszystkich błędów

Praktycznie nie wpływające czynniki na wyświetlanie się strony wpływają na ocenę przez wyszukiwarkę całej witryny. Podczas pisania strony, drobne błędy zostały powielone na wszystkich podstronach i to kilkukrotnie. Niby nic, a jednak, roboty indeksujące wyszukiwarek, natrafiając na taki kod,bez sentymentów oceniają witrynę i odejmują punkty za niedociągnięcia oraz błędy w kodzie. Suma tych wszystkich błędów czasami przekracza tysiące rekordów i nikogo nie interesuje że to drobne błędy. Liczy się suma wszystkich błędów. To właśnie ocena całościowa wpływa na miejsce w rankingu zwracanym przez wyszukiwarki internautom wpisującym frazy kluczowe w okno zapytania.

Jeśli chcesz skutecznie walczyć z konkurencją i zajmować lepsze pozycje w wyszukiwarkach, warto pomyśleć o zleceniu profesjonalnego audytu SEO a następnie zlecić programiście wprowadzenie zmian.